zaterdag 2 augustus 2014

Ystad - Hano

Ystad: de stad van tv-serie Wallander. Het geel-rode lint van de haven was vast over van de rekwisietenafdeling van elke "crime scene". 
Een leuk comfortabel centrum, met veel binnenplaatsjes vol galerieën. 

Een zon zee strand dag in Zweden.
Iedereen zit vooral te niksen, lezen, rond te kijken onder zonnetenten en gespannen zeiltjes. Af en toe een duik. Ystad - eiland Hano lijkt in eerste instantie een motordag te worden. We zeilen echter hoog aan de wind, noordoost. De voorspellingen geven een krimpende wind van N naar NW, dus de bezeilde koers zou steeds beter moeten lukken. We hebben vanochtend het uitgebreide havenplan van havenmeester Rene van Hano uitgedeeld. Iedereen heeft een plekje in 1 van de 6 rijtjes van 2-4. We staan als Eskader aangekondigd op de site van het kleine eiland. 
De golven zijn kort en steil. Op de marifoon is het druk door een noodoproep van een Nederlands jacht zonder positie. De hele middag is de Deense kustwacht er druk mee. Wij worden zelfs opgeroepen of wij het gehoord hebben, of het per ongeluk onze marifooninstallatie is, of we iets gezien hebben. We laten iedereen z'n apparatuur even checken. Niks. 
De DSC calls met bijbehorend alarm houden op. 
De meeste boten zijn binnen of leggen net aan als wij, samen met Kendix, Pollux, Polar Bear en CeeAnn de fikse onweersbui over ons heen krijgen. Nog 1,5 mijl te gaan en we zijn ook in de haven. Het regenwater stort zich naar beneden. Zeiljack over de korte broek. 

Het is niet koud, er zit gelukkig geen wind in de bui, maar het dondert erg dichtbij. Niet fijn. Bij de Kendix valt alle apparatuur uit. Gelukkig niets kapot. Snel weer alles opnieuw opgestart. 
Na het onweer de haven in, aanleggen in onze sector in de regen, en Rene de havenmeester komt even op bezoek aan boord. De rondleiding over een deel van het eiland voor morgen met hem doorgesproken en even later gaan Paul en Jules alvast even langs het restaurant van het eiland waar we morgen met z'n 54-en komen binnenvallen.
Het is ondertussen tegen negenen.
Sivy en ik zetten een dvd op en zakken gezellig onderuit op de bank. Buiten regent het nog steeds. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten