maandag 4 augustus 2014

Met z'n 15-en op een eiland wonen

De dag op Hano begint zonnig. Om 09.00 uur spreken we het menu door met Clas, de eigenaar van het enige restaurant op het eiland. De bebouwing op het eiland staat geheel geconcentreerd rondom de haven op de westzijde. Het eiland is 2,2 vierkante kilometer groot, ongeveer tussen Monaco en Vaticaanstad in, horen we later tijdens de rondleiding. Om 10 uur staat de eerste helft van ons gereed voor de tour door de havenmeester Rene en zijn  "fiancee".  Gisteren zei Rene nog zo mooi bij onze eerste ontmoeting: "flying dutchman arrives with thunderstorms in modern times", als we de haven met donderslagen bezetten.
We leren over de strijd tussen de eerste en later tweede supermarkt, het vaste inwonertal van 15 op dit moment in wintertijd, met jongste inwoner Jenny, de fiancee, van 40, en de glorietijd in jaren '30-'40 met een school met ongeveer 50 leerlingen en een voetbalteam.  We lopen uit het dorp naar de vuurtoren met schitterend uitzicht over zee en naar de Engelse begraafplaats uit de tijd van Napoleon.


 
Wij, de eerste groep, lopen een half uurtje uit. De tweede ploeg vertrekt om 11.30 uur.  
's Middags kletsen we kuip aan kuip met Anne en wandelen nog wat om karakteristieke plekjes te fotograferen. 
Het eten die avond bij Clas is heerlijk! Vis en vlees, voorgerecht van garnalen en chocolade nagerecht met verfijnde smaak. En dat alles in een "room with a view". 
Hano is een absolute aanrader voor iedereen in deze regio voor de kust van Zuid Zweden. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten