woensdag 6 augustus 2014

Motorbediening gesneuveld

Vrijdag 1 augustus

We verlaten de haven van Hano voor de postboot van 9.15 arriveert. Nadat we een uurtje aan het vlinderen zijn, belt de Max. Op de telefoon. Da's meestal geen goed teken. Alex: "de gashendel aan de stuurstand is afgebroken. De grootschoot bleef er achter haken." Paul: "zeil maar gewoon door; hele dag is een mooi windje voorspeld. We blijven in jullie buurt en zullen jullie in het smaller deel tussen de eilandjes rond Karlskrona slepen. Lukt het ondertussen  om een fotootje van de afgebroken hendel en stuurstand naar me te appen? Kunnen we alvast nadenken."
Contact met Hallberg-Rassy levert alleen een adres op in de buurt van onze bestemming, maar 't is vrijdag en vakantietijd in Zweden. We zeilen vrolijk verder en zoeken de Max op bij de aanloop naar Karlskrona. De motor is in een stationair toerental blijven staan, dus ze kunnen nog op eigen kracht een eind door in de archipel rondom Karlskrona. 
De sleepactie en aanlegmanoeuvre in de Marina verloopt goed. Er staat een hele ploeg gereed om de Max op te vangen. 

Een spontaan door de havenmeester aangeboden autorit langs 3 marine-onderdelenzaken levert niets op. Ed van de Lyonesse heeft een reservebediening in de doos aan boord; eigenlijk voor eigen upgrade, maar hij blijft voorlopig zijn "postelastiek"-oplossing wel hanteren en stelt de doos ter beschikking. Geweldig! Paul begint samen met Peter van de Imagine aan de reparatie/installatieklus. 

Uiteindelijk 6 uur later, net voor t donker, en extra gaten in andermans boot is de klus geklaard.
Alex en Marleen van de Max zijn Maximaal dankbaar, om hen even te citeren. Het was allemaal nog niet even evident. Stuurkolom uit elkaar, in en uit  de bakskist om er onder kabels te monteren, en dus die extra gaten om alles te laten passen. Maar netjes weggewerkt onder het afdekplaatje zie je niets meer van. Zoals Peter later ook zegt: "met z'n twee├źn ga je er gewoon voor; in je eentje is het toch een behoorlijk "poe, poe klus" en zie je er tegen op om alles open te leggen."
Max is weer gereed voor vertrek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten