zondag 17 augustus 2014

Zeeleven

Zaterdag 9 augustus. Swinoujscie - Stralsund.

Wat andere jaren vaak op de marifoon te horen is, "we hebben bruinvissen voor de boeg", of, "zeehond over stuurboord", is dit jaar niet aan de orde. Weinig zichtbaar leven in de Oostzee. Daarom is het des te leuker dat het palaver aan het grasveld in Swinoujscie onderbroken wordt door de uitroep "kijk daar een vos". Alle hoofden draaien dezelfde kant op, naar het bruinrode voort trippelende bontvelletje.
We zijn vroeg op pad. We hebben een brug te halen, liefst die van 17.20 uur, bij Stralsund, Duitsland, 57 mijl verderop.

Swinoujscie ligt direct aan de grens met Duitsland. Het strand met bomenstrook zet zich voort. 
Na een schitterend voor de winds rak, halen we de boom uit de fok en schuiven de smalle vaargeul in die naar de Greifswalder Bodden leidt. 

De schijnbare wind trekt behoorlijk aan. Rif in het grootzeil en we denderen voort.
We gaan op deze manier zelfs de brugopening van 15.20 uur halen. Toch maar even gebeld of die wel gaat, voor pleziervaart. En inderdaad.
Het gaat er om spannen, zeker als we die ene heftige bui op ons nek krijgen met een bak wind en opengeritste hemel. Zeiknat en met uitgescheurde zeillat in de fok, motoren we de laatste mijlen naar de spoorbrug.
Om half vier liggen we allemaal in de stadshaven van Stralsund. 
Tussen 2 buien door halen we de fok naar beneden en inventariseren de schade: de onderste verticale zeillat heeft net te veel kunnen klapperen bij het weghalen voor de bui en daar is het laminaat gescheurd plus de zak van de lat. We gaan zelf aan de reparatie op deze zaterdagnamiddag.

De Speedstitcher doet goed zijn werk. Dit moet houden tot thuis.
Ook bij de Kendix en Blue Wave blijken kleine zeilscheurtjes opgelopen te zijn.

Stralsund is een leuke Hanzestad. Mooi centrum met groot centraal plein vol terrassen, bij de St. NicolaĆÆKerk en het Raadhuis.
Op zondag zijn helaas alle winkels gesloten, ondanks de vele toeristen. 
De St. Nikolai Kirche is bijzonder: vele stijlen en kleurgebruik door elkaar. Bouwtechnisch complex en voorzien van rijke ornamenten en beschilderingen. Jules en Sivy staan met Ruben van de Lyonesse de verschillende symbolen te bediscussiƫren: zonnen en driehoeken, piramides. Net als bij Asterix en Cleopatra...

Het schitterende museum Ozeaneum is open. Goed opgezet, met goede tekst en uitleg langs vitrines en grote aquaria wordt onze kennis van oceanen, Oostzee en Noordzee opgefrist en aangevuld. 

In 1 van de aquaria met flora en fauna wordt zelfs het getij voor de Franse kust nagebootst: ieder half uur wordt de 6-uur cyclus doorlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten