donderdag 21 augustus 2014

Mooie wolken

Donderdag 21 augustus. Rendsburg - Cuxhaven.

We zijn weer onderweg. 

Sinds vorige week Bertha over de Noordzee en Duitse Bocht heeft geraasd lijkt het weer van slag. 2 diepe lagedrukgebieden vanuit IJsland komen onze kant op en verstoren ons perfecte weerbeeld tot zo ver. 
De etappe langs de Noord-Duitse kust naar Warnemunde was al een WZW 5 Bft, pal op de neus. 

De dag erna nog tikkie meer, maar met zon in de haven tussen de palen niet erg.
Warnemunde is een grote (!) marina, opgebouwd vanuit een land-blik rondom een luxe kuurhotel. Even naar het havenkantoor en de sanitaire voorzieningen gaven al voldoende lichaamsbeweging voor een dag.

1 Oudere assistente-havenmeester had overduidelijk niet de cursus Klantvriendelijkheid gevolgd en zal nooit bij Disneyland Parijs door een voorselectie komen. "Gaan we een officiële klacht indienen of niet?" De tax werd niet alleen bij ons bereikt.
Het is die dagen al onvaarbaar in de Duitse Bocht. We gaan volgens reisplan door naar Burgtiefe en
met eigenlijk wel de mooiste zeildag van deze reis (halve wind, zon, 36 mijl). 

Alleen oorlogsschip Donau zorgt nog voor "Adventure" met schietoefeningen. We mogen koers en snelheid behouden en zij houden op met schieten als er een boot in een cirkel van 2 mijl komt. Op de marifoon horen we een geweersalvo als achtergrondgeluid.
Burgtiefe - Schilksee wordt ook weer een mooie zeildag. Prachtig als afsluiting van het varen op de Oostzee. Traditioneel voor ons afgesloten met een stortbui net voor de haven. Het is wel de zomer van de stortbuien....

Verwaaid liggen in Rendsburg is dan al in zicht. We zullen niet op de geplande zondag arriveren in Nederlandse wateren. Zaterdag besluit een aantal bemanningen naar huis te gaan en het een weekend later te proberen. 

Het weerbeeld verandert elke 12 uur. Konden we maandagavond nog iedereen laten weten dat we woensdag door zouden gaan naar Cuxhaven en mogelijk met weergaatje naar Norderney, dinsdagochtend is dat weergaatje voor donderdag weer geslonken tot onvoldoende rek.
Zelfs zaterdag vertoont te veel wind om te varen in de Duitse Bocht. Combinatie tegenwind en hoge golven geven een "No go"-beslissing.

Ondertussen vermaakt een ieder zich met (afscheids-)borreltjes, wandelingen in/rondom Rendsburg, bezoekjes met trein aan Flensburg en Hamburg, en de overweldigende kunsttentoonstelling Nord Art 2014 in en rondom een oude fabriek in Rendsburg: 22000 vierkante meter opp. met mooie, interessante en soms rare kunst. 

En zoals Martin van de Safina het zo mooi verwoord kan de man zich deze dagen helemaal toeleggen op zijn kerntaken: 
"De kerntaken van de man tijdens de havendagen - uitslapen, bakken van eieren met spek, lijdzaam sjouwen met boodschappen." 

Bemanningen van Perla, Tranquillizer, Max en Anne zijn ook naar huis gegaan, om komend weekend (als agenda en weer het toelaten) terug te keren. Windfall zijn gister plots ook naar Nederland afgereisd: ze zijn die middag opa en oma geworden van een prachtige kleindochter! 
We houden iedereen op de hoogte van de weersvoorspellingen. Moderne communicatie met internettoegang via eigen abonnement! Ook dit jaar bleek weer dat WiFi-toegang niet als automatisme verwacht mag worden.

Vandaag een mooie dag om door te gaan naar Cuxhaven. Het zou er nog niet vol liggen. 
Morgen starten we met de Keezbord-competitie. En misschien gaan we zelf nog een dagje naar Hamburg... Maandag door. En we vinden het een fantastisch plan als dat lagedrukgebied aanstaande maandagnacht wat zuidelijk over Nederland gaat: oostenwind bij ons!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten