vrijdag 15 augustus 2014

Kolobrzeg, spreek uit Kowotsjek

Waar denk je aan bij "Polen"? 
Aan een uitgestrekt zandstrand begrensd door bos, met vele zonaanbiddende gezinnen, voorzien van kleurrijke zonneschermen? Vast of wellicht niet, maar dat is het Polen wat wij ontdekt hebben. 

Kolobrzeg is een zeer bekende badplaats. Het stadscentrum en het strand worden gescheiden door een mooi aangelegde strook bos. Zodra je vanuit 't centrum de voetgangersbrug over de spoorlijn heen bent, kom je in de wereld van zwembroeken, bikini's, badpakken en zanderige slippers. 
Scheveningen in Polen. In de haveningang zagen we bij onze aankomst al de piratenboot, Vikingschip en het voormalige marineschip naar buiten varen, vol toeristen die waarschijnlijk binnen 5 minuten zeeziek waren in de hoge deining. Vanaf de boulevard proberen ze ons vandaag die boten op te lokken. 

We wandelen door de gewone woonwijken, langs de plaatselijke groente- en fruitzaakjes met zeer aantrekkelijke uitgestalde bakjes, door het in de jaren 40-45 platgeschoten stadscentrum. Er is veel nieuwbouw gepleegd, naast in Jugendstil gerestaureerde panden. De marina kan alleen contant betaald worden, dus pinnen we in een aantal pogingen de nodige Zloty's. Niet te veel want in Nederland is geen bank meer die dit zonder idiote commissie terugwisselt. 
Al hebben we wel een adresje in Herkingen waar we er van af komen. 
De havenmeester van Marina Solna in Kolobrzeg is bijzonder vriendelijk en komt met een tas vol cadeautjes voor alle kinderen. Jules en Sivy trommelen ze allemaal op en in de speeltuin wordt de buit verdeeld. 

In de avond worden bijna alle tafeltjes door OceanPeople bezet. En we hebben allemaal geduld met de uitleg van onze bestelling aan de vriendelijke Poolse die geen Engels en 4 woorden Duits kan spreken.

De kustlijn naar Swinoujscie is 1 lang strand met bos. Met de verrekijker zie ik telkens een druk bezet strand met zonneschermen. Swinoujscie haven is veel groter. Veel veerboten en Cruiseschepen leggen hier aan. De Marina ligt in een afslag van de hoofdvaargeul, maar de deining kan zich gewoon onbeperkt naar binnen zetten. Wij zijn de golfbrekers. Het marinepersoneel hier is met 1 woord "bijzonder". Er mag maximaal 1 klant in het kantoor, de rest moet buiten achter gesloten deur wachten. De muziek stond op de aankomstdag op harde rap. De jonge havenmeester weet niet zo goed raad met ons en ondanks e-mail en telefoon wist hij nergens van. "Komt u morgen maar terug, dan is mijn baas er." Het bekende afschuifsysteem. Dan zijn er ook weer voldoende electriciteitskaartjes. De dag later is er ander personeelslid, met assistent (al is onduidelijk of deze ook tot t personeelsbestand hoort). Nu leidt de toeristenbelasting die we bij 2 nachtenverblijf moeten betalen tot consternatie: "betaalt u echt deze voor alle boten; t is 160 Zloty." ( omgerekend zo'n 45 euro). Ja, ik zag t probleem niet, maar de mannen overleggen druk in t Pools. Ok, ik betaal contant, ook het havengeld. "Werkt dat pinapparaat achter me op dat bureau niet?" Nee, weer eerst naar het centrum om te gaan pinnen. De wondere wereld van "1 Europa". 
Het is een warme zomerdag! Kinderen springen rond on de stadsvijver. Terrasjes zijn bezet. Verkoeling in het grote stadspark tussen centrum en strand/Marina. 


Die avond hebben we de Potluck en er is dit jaar weer fantastisch gekookt! We hebben een mooie ronde betonnen rand voor ons buffet. En we hebben een grote boei op de kant als rekwisiet voor de groepsfoto. Hele gezellige uren volgen. Muggen doen verwoede pogingen ons te verjagen, wat niet lukt maar wel slachtoffers maakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten