zondag 21 juli 2013

Zoektocht naar Nessie

Zondag 14 juli - De zoektocht naar Nessie.

De eerste etappe van het Caledonisch Kanaal gaat van start. We doorkruisen Schotland, voor het gevoel van oost naar west, maar het kanaal ligt noord-zuid.

Totaal gaan we in drie dagen 29 sluizen en 10 draaibruggen nemen. Vandaag een vaartocht van 26 mijl van Clachnaharry naar Fort Augustus, over het beroemde Loch Ness.
Om half negen pakt Paul de marifoon om op kanaal 74 met de sluiswachter te overleggen hoe hij de logistiek van onze groep wil regelen. Aisla en de sluiswachters hebben onze botenlijst al onderling doorgespeeld en doorgenomen.  Terwijl ik het palaver heb, krijgt Paul de groepsindeling en indeling binnen de sluis door.


Twee teams van 7 gaan de strijd aan. In no time hebben we onze strategie bepaald en zijn we een geoliede machine bij elke individuele sluis en de meerdere sluistrappen.
“You are so well organised”, is het positieve commentaar van 1 van de sluiswachters op dag 2. Het verval varieert van zo’n 2,5 – 4 meter. Onze bemanningen worden ervaren lopers op de kant en hebben de touwtjes in handen.

 
 
Ik vind het magnifiek om hier te varen. Op Loch Ness hebben we een straffe wind recht op de neus. De wind tunnelt langs de bergheuvels over de meren. 13-Eeuwse kastelen lijken overal te staan, tussen de beboste groene hellingen en uitkijkpunten.
 
 
Bij Kasteel Urquhart ligt de ankerplaats in mooi vlak water, verborgen voor de zuidwesten-wind. Met de Gizmo naar de kant. Ik houd de eerste ankerwacht, en even later komt Paul weer terug om mij het rondje om het kasteel te laten lopen. Jules en Sivy zijn bij Ruud van de Phoenix gebleven. Ondertussen is Phoenix van anker los gegaan en vaart Mieke rondjes tot Ruud weer terug getaxied is. De zon breekt door en het is genieten van de natuur.
 
Livingstone zeilt enkele rondjes in deze baai, voor ze weer op laveerkoers gaan voor de overige 15 mijl naar Fort Augustus.

Marieke is weer bij en ook zij kruist verder, dubbel gereefd. Triple Seven blijft hier een nachtje voor anker.
Een handje vol zeilboten passeert ons vandaag. We zien wat Zweedse en Deense vlaggen. En wel geteld twee andere Nederlandse schepen. Een Breehorn waarvan de schipper uitgebreid bij ons op de Sentijn aan boord is geweest op de Hiswa te Water 2 jaar geleden. It’s a small world…

Fort Augustus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten