dinsdag 9 juli 2013

De tocht naar Hartlepool, nu de details

Een zure appel?

Twee dagen en nachten doorvaren, van Scheveningen naar Hartlepool. Dat kan een hele opgave zijn als de wind niet goed staat. Gelukkig vertrekken we vanuit Scheveningen met een voorspelling zuidwest 3-4, toenemend 4-5, later ruimend west, maar langs de Oost Engelse kust weer krimpend zuidwest. En zo bleek het ook te gaan. Mooi zeilen dus! Maar de zee was behoorlijk “moderate”, zoals de engelsen zeggen. Hier en daar een zeezieke dus. Ook Rob, mijn opstapper, moet op een gegeven moment weer van zijn net met smaak gegeten nasi af. Ons kleine rode strandemmertje komt weer van pas. Gelukkig komt hij er overheen en blijft het bij een beetje katterigheid. Dat is maar goed ook, want hoewel we als een speer gaan en uren voor op schema zitten, komt er op de navtex een slecht bericht binnen: Dover and Thames southwest force 8, imminent. Dat betekent dat we tussen nu en 6 uur later erg slecht weer kunnen verwachten. Midden op zee, in de nacht, ….. brrr…...  Kort daarop luisteren we naar het weerbericht van Humber Coastguard op de marifoon, maar het is te slecht verstaanbaar om het inshore forecast te begrijpen.

Wat zijn onze opties? Lowestoft aanlopen? Te veel zuid, zijn we eigenlijk al voorbij. Great Yarmouth dan? Hmmm, moeten we tussen de banken door met misschien harde wind en een heel eind de rivier opvaren om aan een slechte oude kade te liggen. Ook niet echt lekker met 14 boten, in het donker. Beter het bochtje bij Gibraltar Point voorbij en dan dicht langs de hoge wal varen, waar de golven minder hoog zullen zijn. Het blijkt een goede optie, die bevestigd worden als we later toch het inshore forecast horen en er in ons gebied max zuidwest 5-6 voorspeld wordt. Beter nog: in de nacht nemen de wind en golven zelfs af tot een heerlijk zeilbaar niveau!
 
De Engelse noordoostkust is: anders. Op zee heel veel boorplatforms, langs de kust zandbanken waar de grote vaart ook gewoon langskomt. En vooral heel veel dierenleven. Er worden bruinvissen, zeehonden en heel veel vogels gespot. Rob zegt dat hij een spuiter, van een walvis(?), heeft gezien. Later in Hartlepool zegt Diana van de Kendix dat ze denkt een potvis gespot te hebben. We houden het voorlopig op Grienden, die komen hier zeker voor.

En erg leuk, in het kader van mooie typisch noordelijke fenomenen: bij Flamborough Head zien we tussen de honderden Alken ook Papegaaiduikers. Wonderlijke vogeltjes, met hun fel oranje snavels en olijke blik.
 

De tweede dag en nacht op zee zijn fantastisch: vlakke zee, zonnetje, 6-7 knopen (door het water) zeilen met maar 8-10 knopen ware wind. In de nacht merken we dat het hier niet echt donker wordt.
Om 00.15 is het nog redelijk licht en gedurende de hele nacht blijft er een prachtig verlichte wolkenband zichtbaar die de ene keer op de branding lijkt en daarna een vrouwengezicht vormt. Of is het de baard van de Sint? Wat maakt het ook uit, iedereen vindt het bijzonder mooi.

Het is wel leuk om uren voor op schema te liggen, maar we zijn nu met het grootste gedeelte van de groep zo vroeg dat we exact op LW Hartlepool aankomen. We kunnen de nabijgelegen werkhaven in maar kiezen ervoor om lekker in de baai voor anker te gaan. En een heleboel boten met ons. Mooi gezicht! Rond 09.00 uur kunnen we schutten en Hartlepool Marina invaren. De havenmeesters zijn erg aardig en hulpvaardig. Top! In twee groepjes liggen we in de haven.

Blijkbaar zijn ze niet gewend om zoveel schepen uit de Lage Landen tegelijk te krijgen want nog de zelfde dag staan er een reporter en fotograaf van de Hartlepool Mail op de steiger voor een interview. Morgen krantje kopen. Nu eerst met z’n allen een borrel in “The Black Olive” om te vieren dat we er zijn. En dan een boeren-nacht slapen.

En ja hoor, we zijn nog net geen voorpagina-nieuws, maar staan wel met een leuk artikel en grote foto in de Hartlepool Mail. Mooi souvenir.

 

We voelen ons hier erg welkom. Belt daarnet de havenmeester van Amble, de volgende haven waar we heen gaan: of we het leuk zouden vinden als de jachtclub een BBQ voor ons organiseert?
Nee, het was een supermooi begin van een bijzondere tocht. Geen zure appel maar een tropische vrucht, die naar meer smaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten