zaterdag 31 mei 2014

Nachttocht als afsluiting Masterclass Zij-len

Dinsdagochtend is Dover Castle gehuld in nevel. Het miezert. De weersvoorspelling spreekt van droger weer, wind uit de noordwesthoek en krimpend gedurende de dag, 3-4 Bft, zicht matig-goed, soms slecht. Als we om 10.00 uur vertrekken voor de nachttocht naar Herkingen is het zicht 1,5 -2 mijl. Te weinig wind om te kunnen zeilen. 
Op naar het TSS. We laten 2 schepen voorbij gaan en liggen op koers 130 graden. Het zicht verslechtert. Jammer genoeg zelfs tot 0,5 mijl. Mistbanken waren niet voorspeld. Radar en AIS zijn onze ogen. De eerste laan van het TSS is rustig; de 2e niet. We draaien 2 maal 180 graden en wachten rustig de voorbij gaande vaart af. Op 0,5 mijl gaan deze voorlangs, geheel aan ons oog onttrokken. Terwijl ik ze op het plotterscherm voorbij zie gaan en de CPA naar de bemanning buiten doorgeef, krijg ik een "we zien helemaal niets" als antwoord. Mist geeft altijd een unheimisch gevoel. Wat zit er achter het gordijn verscholen? Vertrouwen op de apparatuur. Een zeiljacht doemt op uit de mist, begeleid met haar kleine echo op de radar. 

Als het zicht zo slecht blijft stellen we ons nachtvaarplan bij met een overnachting in Duinkerke. Ondertussen haal ik de Belgische en Nederlandse weerberichten binnen en bekijk de webcam van Nieuwpoort en Oostende. Het actuele zicht is daar aanmerkelijk beter, conform het voorspelde "matig". We gaan door. Ik ga nog even een half uurtje plat. We koken en spreken route en wachtindeling nogmaals door. 
De eerste wacht zit buiten in een gestaag vallende miezer. Daarna wordt het droog en het zicht wordt goed. Fijn. We hebben een mooie nachttocht. De lichten van schepen worden beoordeeld, evenals boeien en vuurtorens. Onverlichte tonnen worden ruim gemeden en we zeilen de laatste mijlen van de Oude Roompotgeul in het eerste daglicht. Het is bewolkt; er staat een lichte wind. De sfeer is sereen. Het spijt me het startsein voor de motor te moeten geven. 
We laten de helft van de bemanning slapen terwijl we het binnenwater weer opgaan. 
Even later ruikt de kombuis naar koffie, vers gebakken broodjes en eieren. Heerlijk na een nacht doorvaren.
Rond het middaguur leggen we aan in Herkingen. Een geslaagde Masterclass Zij-len waarbij nieuwe vriendschappen zijn gesloten. Alle weersomstandigheden die zich voor kunnen doen, zijn de revu gepasseerd. Er is veel geleerd, er is veel gelachen. De ervaringen zullen verder leven op ieders eigen boot. 
Bedankt Wilma, Marleen, Gertie en Hilde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten