donderdag 8 mei 2014

Weergaatjes pakken

We liggen vandaag in Duinkerke, met wind en regen. Bij vertrek vanuit zonnig Londen zagen we al een weerbeeld voor de komende dagen met véél wind. Lage druk zou zich gaan vestigen boven ons gebied, met de isobaren dicht bij elkaar over het Nauw van Calais.

We zijn in 1 keer doorgevaren naar Ramsgate, daarbij Queenborough voor volgend jaar bewarend. De dag verliep veel zonniger en rustiger dan verwacht. De hardere wind manifesteerde zich pas echt rond de kaap van North Foreland. Een zuidenwind, een dikke 5 Bft, zorgde voor de nodige deining aan het ponton in Ramsgate marina.
Ja, de voorspelling voor de woensdag zag er niet best uit voor een oversteek. Gribfiles lieten een klein gaatje zien in de ochtenduren, maar er zou harde wind (7 Bft) aankomen in de loop van de dag.

We vertrekken vroeg, erg vroeg, na een marifoonpalaver om 05.00 uur. Bestemming Dover. De zee en wind vallen enorm mee. De zee is ook bij South Foreland “vlak”, een golfhoogte van 50 cm.
Dit is onze enige kans deze week. Het is snel schakelen, gaan we de 11 mijl vanaf nu tot aan de overkant van het TSS nu doen, met halve wind, of pas op z’n vroegst maandag. De zee heeft zich nog niet opgebouwd, we varen bewust met stroom tegen wind van Ramsgate naar Dover. En kunnen nu nog 2 uur stroomverzet naar de noordoosten meepakken. De wind houdt zich aan de gribfile voorspelling. Dit zou tot 11.00 uur zo blijven. Het is nu 08.00 uur.
We gaan! Marifooncontact met alle 8 schepen, en we verleggen koers. We bellen Dover Marina af.

De overtocht wordt mooi en snel. Weinig scheepvaartverkeer; de golven worden wel hoger, tot 1 m, maar de meeste schepen houden zich voortreffelijk. De motorboten met stabilisatoren hebben geen last, de zeilers liggen met dubbel gereefd grootzeil en puntje fok op 1 oor en 3 motorboten zonder stabbies rollen, maar alles onder controle.   
Aan de overkant kunnen we de west-zuidwestenwind vanachter nemen. Hij trekt aan, uiteindelijk tot een dikke 6, vlagen 7, en een 7 bij de laatste mijlen naar Duinkerke. Grootzeil is al tijdig weggehaald en we maken een snelheid van zo’n 6-6,5 mijl/uur gemiddeld op het puntje voorzeil. Aangezien we stroom hier ook tegen hebben, bouwen de kuilen zich wel op. Gelukkig schijnt de zon volop tussen de wolken door.

Bij aankomst om 15.00 uur staat de opvangploeg gereed. De wind giert…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten