maandag 6 augustus 2012

Thema: Wachten op voldoende water


Woensdag 1 aug. Treguier
Woensdag in juli en augustus in Treguier betekent: ' s ochtends naar de markt, die in de slingerende straatjes naar de markt is opgesteld, en ' s avonds naar het muziekfeest op de markt bij de kathedraal.
We kopen verse groente, Franse droge worst in 4 smaken, olijven in 2 smaken, 12 oesters, een citroen en een handvol grote garnalen, 2 koekblikjes als souvenir, en een extra stokbrood. 
Tijdens een regenbuitje ' s middags, komt het oestermes op tafel, 2 glazen witte wijn, en we leven als God in Frankrijk. Sivy zit vol overgave de grote garnalen te pellen en keurt ze goed. We bewaren er een paar voor Jules die zich ergens op een boot/steiger bevindt. De oesters zijn perfect.
Het verval is hier enorm. De trap naar de wal staat onder helling van zo'n 50 graden bij laag water.
MareVista wordt vriendelijk verzocht naar de buitensteiger bij ons te verkassen, want de havenmeester vreest voor zijn kleine zijsteiger als de stroming op zijn sterkst is. Zo'n trap is wel bijzonder handig voor een groepsfoto. Hoe krijg je anders 80 man een beetje op de foto. Voor de zekerheid zullen we later er nog wel een maken....

In juni heb ik regelmatig gehoopt op een echte zomeravond: laat op straat, midden op een plein met vrolijke mensen, hooguit een dun vestje extra aan, meedeinen op de Iers/Bretonse volksmuziek, mooi verlichte gevels. "Your wish is my command."  

Donderdag 2 aug. Treguier - Paimpol
Hier beginnen de kortere etappes, waar we degelijk rekening moeten houden met het verval. De windvoorspelling van 4-5 bft en mogelijke onweersbuien zorgen voor de beslissing dat we niet gaan overnachten achter ons anker bij Ile de Brehat. Hoe spijtig dit ook is. We gaan, na een tijstop, door naar Paimpol. We wachten op het rijzen van het water tussen Brehat en Lezardiex.
Op de rivier Le Trieux liggen we perfect voor anker. Tegenover ons oefenen een zevental kielbot van een lokale zeilschool. Flinke vlaggerige wind en de stroom kentert.  
Paul loopt het rijtje af. Deels voor anker en aan moorings.
De oever lijkt enorm op die van Helford River aan de Engelse kant. Vandaag zo'n 10 meter verval. 
We arriveren rond laag water en zien we oesterbedden op de oever.
Onze vloot trekt aandacht, blijkt als we een dag later een tweet ontvangen van een Fransman uit Paimpol, die erg geïntrigeerd was van onze manoeuvres rond Brehat. Hij google-t op onze site en wil een zeezeilcursus komen doen.
De stroming op de rivier en ten zuiden van Brehat zorgt voor forse wervelingen. Je wordt zo opzij gezet. 
Zeer gedisciplineerd gaan we in een lange colonne de ondergelopen vlakte van Paimpol op. De sluisdeur staat vanaf 7 uur gewoon open, dus kunnen we zonder schutten door. Wel zo handig. Dus, we reduceren met z'n allen snelheid zodat we keurig exact op gewenste tijd aankomen. De grote boten eerst, en de havenmeester in z'n bootje wijst ieder zijn plek. In no time liggen we vast, in rijtjes van 4, "en couple". De buitenste krijgen een lijn aan een mooring, niks geen gedoe met lijnen naar de kant. Vele cameralenzen op de sluis en in de stad hebben alles geregistreerd.
En als je dan aan een mooie brede steiger ligt moet je het moment grijpen voor een steigerborrel. En zo geschiede..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten