dinsdag 21 augustus 2012

Croisière Bretonne 2012 - Binic - St. Malo

7 aug. - 11 augustus
Heel, heel rustig zeilen we met een zomerse zon uit de baai bij Binic. De vishengel met paravaan staat uit. Al snel hebben we beet. Jules door 't dolle! Hij mag zijn vangst op de marifoon melden aan Wim, van 777. Het blijft niet bij 1 makreel. Uiteindelijk haalt hij er 6 binnen, die 's avonds aan de mooring bij St. Malo in de oven gaan.

We hebben die dag de tijd: ook nu zullen we moeten wachten voor we de sluis bij St. Malo door kunnen, 2.5 u voor hoog water.

Als we een tijdje met een "snelheid" van 2 kn voortdobberen, starten we de motor. Na de majestueuze Cap Frehel kunnen we de zeilen weer hijsen cq ontrollen. Motor uit. Ik kijk met de verrekijker naar de toeristen op de kaap. Er staan er vast een paar ons in de gaten te houden.


We zeilen scherp aan de wind naar de aanloop van St. Malo, net niet bezeild. We zien Suede overstag gaan. Hè, we moeten Jan voorrang gaan geven. Jan is fanatiek zeiler, dan wij ook :-). We leggen de schoot aan bakboord gereed om ook overstag te gaan. We willen niet afvallen en meters verliezen door achter hem langs te moeten gaan. "ik denk dat we t net gaan halen om voorlangs te gaan", zegt Paul. Ik denk t ook, net. We kijken t even aan en sturen zo hoog en snel mogelijk. Dan klinkt op 88 " Shaula, bakboord!" met de stem van Jan, zonder verdere bekendmaking. Ja, dat weten wij ook wel. Netjes als we zijn, gehoorzamen we, en gaan direct efficiënt en haarscherp gestuurd overstag. We zeilen samen op, en wat blijkt achteraf (2 dagen later): het was bluf van Jan, want we hadden voorlangs gekund, ook in zijn oordeel, geeft hij lachend toe. Annemieke had dan ook aan boord uitgeroepen " Jan, toch". Maar , we hadden een mooiere slag te pakken. Ach. Goed gezeild!

We genieten met volle teugen van de "oude", na de 2e WO geheel herbouwde, binnenstad Intra Muros. Er heerst sfeer, het is lawaaierig met mensen, tikkend bestek op volle terrasjes, muziek en zang, gejoel van de hoge duikplank bij t strand aan de noordkant van de muur. Zomer. Laat op. Om  half 12 's avonds pikken we nog een terrasje na een late stadswandeling over de muren, samen met de crew van Vito Nova.


De racevloot van de Transat van  Québec - St. Malo is een paar dagen geleden aangekomen en ligt ter bewondering in de binnenste haven.

Voor nummer 1 in 11 dagen de Atlantische Oceaan over: wow, da's een gemiddelde van 260 mijl/ dag. Solo.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten