maandag 6 juni 2016

Vroeg uit bed, 2 keer

Zondag 05.30 uur, iedereen paraat aan dek. De eerste boot, met meeste diepgang, verlaat de haven van Vlissingen. En vlot volgen 14 andere schepen. Wij lagen achterin en zijn de hekkensluiter. En ook wij gaan zonder problemen over de drempel in de keersluis. Kijk, vroeg op en zeilen is niet heel erg, maar 05.30 uur verzin je niet zonder echte reden.
De Verkeerscentrale heeft ons geïnformeerd over het verminderde zicht. Het is prima te doen. Deze dagen worden hier gekenmerkt door mist, grijze luchten, mogelijk onweer (met name boven land). Maar waar wij zijn erg blij met de wind: uit de noord/noordoost hoek 3-4 bft. Bezeild! 
De stroom staat fors mee en in no time zijn we bij Zeebrugge. Gennakers en spinnakers staan snel. 
In verband met de enorm hoge CAPE-waarden in de zyGrib voor maandag en dinsdag boven België en Noord-Frankrijk en langs de kuststrook, wat op grote onweerskans duidt, wilden we zondag al doorvaren naar Duinkerke ipv Nieuwpoort. Helaas, Isabel van de Yacht Club Mer Du Nord kon geen vrije plekken toveren voor ons allemaal, vanwege alle achterblijvers van slechter weer eerdere weken; ook Franck van de andere Marina kampt met een overvolle haven, met veteranen boten (D-day viering).
Nieuwpoort, we komen er aan! 

Hardlopend en longboard-end ben je redelijk snel bij de boulevard van Nieuwpoort Bad. Onderweg bekenden tegenkomend.
We gaan extreem vroeg naar bed. Want we hebben weer een "brilliant" plan gelanceerd voor vaardag 2, naar Boulogne-sur-Mer. Het tij loopt mee tot 1200 uur. Mogelijk onweersbuien in de avond; dus onze oorspronkelijke tijstop in Calais met een menselijke vertrektijd, is veranderd in "vertrek om 02.30 uur; 4 uurtjes stroom tegen en dan volledig mee rond Cap Gris Nez", en dat met een NO 4-5 Bft in de voorspelling. 
Ik heb dit al zaterdag in het allereerste palaver gemeld en uitgelegd waarom,..., en ik leef nog. :-)

Het enige fenomeen wat nu weer parten speelt is "zicht". Meest matig, maar kans op tijdelijke verslechtering.
Als we in het holst van de nacht vertrekken is het helder, veel sterren, en goed zicht, zelfs tot de lichtjes van Duinkerke. Erg fijn!!
Mooi zeilen, de ochtend in. Pas na Duinkerke trekt het wat dichter en valt helaas de wind een eind weg: geklapper van zeilen is het gevolg. Motor aan en met 10 knopen over de grond voorbij Calais. 
We zitten voor in het veld en zeilen om het bochtje de laatste 8 mijl naar Boulogne. En eindelijk trekt het open zodra we in de haven zijn: blauwe lucht, zon, en dus korte-broeken-weer. 
Met boten is altijd wat, dus er is al materiaalpech, electronica-ellende en een lancering van Astrid van de steiger, omdat 2 mannen het spelletje "kijken kijken niet helpen" deden en op t laatst van de drijvende steiger afgingen. De AIS-MOB, in het reddingsvest vastgestoken, is afgegaan. Ok, getest! Novatrix, 7 mijl buiten de haven, zag het op haar scherm verschijnen. Met locatie, het lijkt bijna een webcam zo. 

Morgen de nachttocht over de Seine Baai naar Cherbourg. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten