donderdag 7 juli 2016

De Ria's

In Camariñas haal ik samen met schipper Rob van Bojangles ons gezamenlijk ING-verleden op uit de jaren 1998-1999: een Regiobank-project, met banners op een website (of iets dergelijks :-)).Hij stond die avond spontaan bij ons op de steiger en lag zelf verderop voor anker. Net onderweg voor "eeuwig". Blijkt dat hij zo geïnspireerd geraakt was door onze Sailmails uit 1999-2001 dat hij toen heeft beloofd aan zichzelf "dat ga ik ook doen". Zijn vrouw was toendertijd met name geraakt door de beschrijving over het borstvoeden van Jules op de oceaan. En op dit moment loopt Jules langs: een boom van 15. Alles komt goed!

Na Muros zeilen we naar Sanxenxo: Mediterraans sjiek. Een zonnetent over de kuip is een must geworden.
Na de ochtendhardloopsessie van OPA2016 typeert Frenk terecht: "het decor lijkt op een zomervakantie uit de jaren '70." Dan in een modern jasje. Je ziet eigenlijk uitsluitend Spaanse toeristen en ons. Het strand is nog leeg, op de boulevard enkele hardlopers en ochtendwandelaars. De terrasjes vullen langzaam voor ontbijtklanten en vroege café solo genieters.

We (=de hele groep) kopen de kledingzaakjes leeg. En struinen door de plaatselijke bazaar (meest gerund door Chinezen), waar je echt alles kunt vinden. Blokker, Action, Hema, Gamma, verkleedfeestje-en aanverwante feestartikelenwinlel, Bart Smit, Kruidvat, en nog meer, onder 1 dak. Kwaliteit, mmmm, afwachten, maar als je iets zoekt: bingo. Arno heeft z'n dopjes voor onder een vlondertje in de natte cel. Jules heeft een gewichtenhalter....dat stond níet op het boodschappenlijstje.

Het is tijd voor Ladies Night. En de MannenAvond. Wij vrouwen starten, onschuldig, met een ijsje en eindigen dansend laat in de disco Buddha op de haven. Enorm gezellig! De mannen blijken 1 deur verder te zitten, bij Pilon, een trendy nachtclub, met hen als enige klant. Sivy rent tussen beide zaken heen en weer om verslag uit te brengen en haalt het laatste overgebleven groepje van 5 naar onze dansvloer. We proberen allemaal Sivy's danstempo bij te houden. Om half twee vind ik het toch echt kinderbedtijd, zelfs in Spanje. En zeker als een Spaanse jongen aan Sivy gaat vragen hoe het gaat. Papa Paul houdt de boel in de gaten.
Morgen weer fris en fruitig bij het palaver om half negen. 

We ankeren in de baai Playa de Barra, bij een mooi lang zandstrand. Ook hier bijna niemand in het water. Het is nog steeds ijskoud, zo'n 15-17 graden Celsius. Het water rolt onder ons door. Gizmo ligt achter de boot en we gaan in de avond nog even door de branding naar het strand. Terug is toch wel even timen en slepen 2 aan 2 de dinghy het water in. Na de grootse roller roept Paul "nu er in" en Sivy neemt een elegante snoekduik. Wij erbij; snel buitenboordmotorstaart weer in water en gas! Nog wat spetters van de volgende golf op de neus, maar zonder kleerscheuren terug naar Shaula voor anker. De geur van de eucalyptusbomen in de ochtend is heerlijk.

Baiona is een Spaans cadeautje. Zo levendig in de smalle straatjes in het oude deel, met de Middeleeuws ogende hoge pandjes, met kleine balkonnetjes. Overal terrasjes, barretjes, mensen, eten en drinken, snuisterij-winkeltjes.
Het zijn warme dagen. 
De laatste middag in Spanje nemen we de Pulpo racion als 1 van de middaggerechtjes. Sivy selecteert de stukjes vlees zonder de zuignapjes van de inktvis.
In de haven piept en kraakt de steiger op de oceaandeining, die voorbij Islas Cies en de grote baai de pier weet te omzeilen.

Nog 2 anekdotes in Baiona:
"Uh, waar ben ik?" terwijl Philip geheel verward uit z'n dutje ontwaakt.
Paul komt net achter me op t zijsteigertjes staan en zegt gevat "in de hemel". Philip kijkt hem warrig en lachend aan: dus zo ziet het paradijs eruit. Zon, blauwe lucht, een sfeer van "niets moet, alles mag". Maar we komen een formulier brengen: "je moet wel dit invullen aan de poort."

Arno: "hé Olaf, moet je hier kijken. Hier ligt een gozer gitaar te spelen in een bakskist." Jules heeft het "plafond" van z'n kajuit open staan en pingelt relaxed een aantal nummers van Ed Sheeran, Passenger en Alan Walker. Paul: "In elke kelder wordt echt creatief talent gevormd."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten