zaterdag 3 augustus 2013

Willem de Veroveraar

Dinsdag 23 juli 2013, Bull Hole – Craobh Marina

Tot nu toe hebben we geen enkele aanpassing aan onze route hoeven doen. Komende dagen wordt er echter hardere zuidoostenwind voorspeld, op het moment dat wij in de, naar de zuidzijde open, baai van Port Ellen zouden zijn.
We maken een uitstapje naar het oosten en zoeken beschutting voor de komende 2 dagen in Craobh Marina. Het aantal beschutte plaatsen, voor een groep van 14, is in dit vaargebied beperkt. De meeste plaatsen en ankerbaaien liggen aan de oostzijde van eilanden, omdat stormen meestal uit het westen komen.

Het is niet bezeild. We laveren naar de Sound of Luing. De gewenste aankomsttijd in deze doorgang is 11.00 uur, als de stroom nog net zuidwaarts mee staat.
Net voor we hier zijn, zet de bui, die al een tijdje zien en horen aankomen, door. In korte tijd begint het te hozen. De donder blijft verder gelukkig achterwege.
We houden even in, tot het zicht op de rotsen wat verbetert. We verliezen hierdoor wel enige tijd en passeren rond 12.00 uur ons waypoint aan het begin van de Sound. Wij ervaren reeds veel meer stroom tegen dan verwacht. Op een kort stukje van 1 mijl zelfs 4 knopen tegen. We motoren met een snelheid van 1,6 knopen over de grond zo een half uurtje verder. Niet lang daarna neemt deze heftige stroom alweer af.


Voor de Livingstone en Marieke, die niet ver achter ons zaten, wordt het op dat ene punt, een half uur tot een uur later, te veel. Ze liggen nagenoeg stil en komen uiterst langzaam verder tot het tij het ergste uur heeft gehad en ze “ineens” wel voorbij het dode punt komen.
 
Ondertussen is de zon weer doorgebroken en kan de geplande borrel ter ere van de nieuwe Belgische koning plaatsvinden op het bovendek van de Tranquillizer, die de Belgische vlag voert.
Marc en Hedwig zijn een voortreffelijk gastheer en gastvrouw. Jules en Sivy helpen met de drankjes en iedereen neemt graag de uitnodiging voor een rondleiding op de motorboot aan.


 

Marc kan gelukkig een aanval van piraat Willem de Vijfde verijdelen, waarmee het Koninkrijk der Belgen behouden blijft.      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten