woensdag 1 juni 2011

Vertrek maandagochtend 02.00 uur, 30 mei

De haven van Vlissingen is in diepe rust. Alleen op 14 schepen branden de lampen. De navigatieverlichting wordt aangestoken en zo’n 35 mensen staan in zeilpak geduldig op elkaar te wachten. De eerste kan door het nauwe gat in de keersluis de haven verlaten. De brug staat open en we negeren allemaal het rode licht, zoals afgesproken met Marc de havenmeester.
De wereld op zee is niet in diepe rust. Grote vaart komt het Oostgat uit, draait de Westerschelde op en af en het is direct opletten geblazen. Als kleine Calimero’s steken we de Westerschelde over richting Zeeuws-Vlaanderen en Belgische kust. De wind is afgenomen tot ZW 3 Bft. Na de bewolkte vroege ochtenduren wordt het een zonnige dag met lekkere wind uit het Zuiden en Shaula stuift onder zeil vooruit: hoog en hard.
Een mistbank bij Duinkerken zet alles weer even op scherp en de wind draait in 1 klap naar WNW. En dan een marifoonoproep… Shaula Shaula hier de Contentezza, we hebben een probleem.  De motorbediening is de kuip is afgebroken door een ongelukkige stap van een bemanningslid, die voor eeuwig de tijd wil terugdraaien. Wij verlaten onze plaats in de voorhoede, keren om en nemen de Bull, de logger van 16m, als potentiële sleper met ons mee. Uiteindelijk kunnen we gelukkig met z’n drieën op eigen zeil en motor de weg naar Boulogne-sur-Mer afleggen. Contentezza in 1 motorstand en maakt 4 knopen door het water. Prima met stroom mee rond Cap Gris Nez.
In Boulogne staat een peleton mannen gereed om haar sierlijk op te vangen aan een vrijgemaakt steiger. In de motorruimte regelt de bemanning direct op de motor het toerental en er wordt op de handmarifoon doorgegeven: nu gas eraf, anders springen wij allemaal hier op tijd weg!
Ze ligt, iedereen binnen. De reserve-onderdelen zijn reeds opgehaald in de namiddag in Nederland. Om 0400 uur rijdt een vrouw eenzaam over de snelwegen naar Frankrijk met een kostbaar pakketje naast haar op de stoel…… 

1 opmerking:

  1. Hallo Contentezza,

    Ongelukken gebeuren goed te lezen dat jullie goed zijn aangekomen en de reis hebben kunnen vervolgen.

    Geniet van de reis :-)

    Groeten Wout

    BeantwoordenVerwijderen