zondag 29 juli 2018

Dag 3 en 4 - Hoge temperaturen en geen golven

Blog Sail Scilly dag 3 Boulogne-sur-Mer en dag 4 naar Eastbourne

De eerste OP-Run gaat van start met 9 fanatiekelingen, die elkaar nog met een eerste blik proberen in te schatten voor wat betreft tempo. 


De route wordt de stad Boulogne-sur-Mer in en heuvel op naar de oude ommuurde stad. Rondje op de stadsmuur. En terug. Zo’n 40 minuten, terwijl de zon al de boel opwarmt.
Tegelijk met ons start ook de OP-Wandelclub met 8 leden. En hun eigen route.Ik vind de ochtendsfeer in een nieuwe havenplaats altijd geweldig. Al rennend maak je het ontwaakmoment mee. Rolluiken bij winkels gaan omhoog, bij de bakker staat al een rij klanten, een veegwagen maakt de goten schoon, en de eerste Fransman zit met een koffietje op een terras naast Chez Jules.

Ondertussen loopt het zweet in mijn ogen, want de hittegolf zorgt ook aan de kust voor hoge temperaturen.

In de marina worden de lege boxen in de avond weer gevuld. Met name zeilend Nederland is “on the move”. 
In de avond borrelen we op de steiger met de groep met uitzicht op de met pokken begroeide palen onder de kade bij laag water. Een aantal bemanningen kent elkaar van eerdere reizen met ons, andere zijn of helemaal nieuw of van andere edities. Vrolijk gepraat en gelach vult de ruimte. Door de meute heen loopt de bemanning van weer een andere OceanPeople Adventure Cruise. Ook op route naar het Zuiden. Geweldig!

We maken ons op voor een nieuwe warme dag varen, naar Engeland met weinig wind in de voorspelling.

Dag 4


Er is geen wind. De zon schijnt. Het vrachtverkeer in het verkeersscheidingstelsel tussen Frankrijk en Engeland ligt perfect verdeeld voor ons. We kunnen zonder vertraging "met koers en snelheid behouden" oversteken.


Het wordt warm in de kuip. Bij hoge uitzondering mogen Jules en Sivy achter de boot zwemmen. De motor gaat even uit; we dobberen langzaam op de plaats. Afkoelen, factor 50 smeren.

En toch ook onderweg het weer bekijken. Het is nu woensdag. Vrijdagochtend wordt er onweer verwacht; zaterdag hardere zuidwestenwind. Van de haven van Eastbourne, onze bestemming van vandaag, in 1 keer naar Cowes is ruim 65 mijl varen. De stroming rond Beachy Head en later op de Solent staat niet heel gunstig voor dat traject. Toch gaan we dat doen en slaan Brighton over. Onderweg zijn we al aan het bellen met de havenmeesters van Brighton (“we komen niet”) en Folly Reach bij Cowes (“kunnen we 2 dagen eerder komen?”). We kennen Dave van de Folly erg goed, en hadden gister ook al contact gehad over ons plan. “No problem. We've reserved the pontoon for you.”
Laatste stuk naar Eastbourne zeilen we nog lekker, en komen met laag water aan bij de nauwe, uitgebaggerde, geul naar de marinasluis. Geheel volgens plan. 
In de sluis kolkt het water uit de marina door de sluisdeur.


Primrose gaat buiten voor anker, voor de korte nacht. Morgen om 5 uur (Engelse tijd, 6 uur Nederlandse tijd, dus valt "reuze" mee) gaan we door. 
Door de warmte koken we minimaal en proberen door te douchen af te koelen.
Een ongekende ervaring in Eastbourne :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten