donderdag 16 juli 2015

Top zeildag


De wekker gaat weer vroeg af; 2 uur voor het palaver. 05.00 uur dus vanochtend. Het is al licht, dat scheelt. Ik klap de laptop open, zet hem aan, water op het gas. Wachtend op m'n macchiato-water, maak ik internetverbinding en zet alle weerbronnen open, van weerkaart tot meteo france, gribfiles, laatste actuele waarnemingen. De trend voor komende dagen ziet er goed uit, met vrijdag een dipdagje qua harde wind, maar met zon zegt de Franse meteoconsult. 
De minuten voor een palaver zijn volgens mij nooit 60 seconden per minuut, maar een stuk of 39. Kortom, altijd opschieten geblazen om fris en fruitig mét de actuele situatie op schrift uit de boot te stappen. 
Het miezert vandaag. Maar de wind is er een heel eind uit. De havenkom in Oostende loopt leeg. 
Onder vol tuig, met navigatieverlichting nog aan, in de miezer, zeilen we westwaarts. Het is bezeild! Super! Hoog aan de wind over een behoorlijk vlakke zee. ZZW 4 Bft. Jules houdt Shaula strak op de dertig graden aan de wind. Sivy en Paul gaan in het gangboord  zitten. 


Stroom mee, ruim 7 knopen over de grond. In 1 streep voorbij Nieuwpoort. Laverend naar de kustlijn van Frankrijk, tussen de banken door. De wind trekt aan in een bui. Zeilpakken zijn nat. Maar het gaat heerlijk!

Laure en Isabelle, van de marinastaf in Duinkerke YCMN, staan in de regen klaar op de steigers om ons allen naar de boxen te wijzen en lijntjes aan te pakken. Superdames! 


Tussendoor leer ik dat de Franse begroeting met 2 kussen is, in Zuid Frankrijk met 4. Toch weer handige lokale kennis :-). De Nederlander 3, de Belg 1. Zou dit ook niet in een EU-uniformiteit vastgelegd moeten worden of zullen we dit maar fijn onder "eigen cultuur" bewaren?! 

Duinkerke is niet compleet zonder de gamba's van de visboer. De zon schijnt. Alles is weer droog. Mijn witte gympen met rode wijn stippels zijn weer wit met Franse bleek.
De kinderen lopen naar de trappen bij de andere Marina helemaal aan de andere kant van het water "waar je zo leuk van de leuningen af kan glijden", zoals ze vorig jaar bij de vele verwaaidagen hier na de londentocht in mei hadden ontdekt. Evenals inkoop van Cola Vanille. Ieder heeft z'n eigen geheugensteuntjes bij havens...

Kortom, een topdag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten