zondag 24 mei 2015

DK

Zaterdag 23 mei

De ene dag wind op kop, andere dag wind van achter. Alle zeilstanden komen aan bod. De 2 reven blijven in het grootzeil. Schuimstrepen over de zee. Het is zaterdag, maar er is weinig volk op zee. Voor Nieuwpoort kun je de zeilboten op 1 hand tellen. Het miezert een beetje. Het is koud en bewolkt. Geen aantrekkelijk Pinksterweekendbegin, maar wij zijn al twee dagen goed ingepakt bezig en zeilen heerlijk. Koffie, thee, stroopwafels en Janets salmiakdrop uit Friesland. 

Terwijl wij gijpend de haven van Duinkerke binnen denderen, gaan de J80's vol bemanning naar buiten voor de middagwedstrijdjes. De YC Mer Du Nord is goed bezet met Engelsen, voor de herdenkingen van de 2e WO.

"Er ligt hier ook een boot uit Denemarken", roept N. serieus. Jee, wat leuk, denk ik eerst nog, maar dan vraag ik toch voor de zekerheid even naar de vlagkleuren. Geen rood/wit. "Dan denk ik toch dat de DK voor Duinkerke staat." Er kan weer gelachen worden. En t blijft natuurlijk de grap van de dag. 
In de stad is een parade van drumbands uit Frankrijk, Engeland, Belgiƫ en Nederlandse bezig ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Operation Dynamo en 70e verjaardag van de Bevrijding. In de binnenhaven liggen tal van versierde schepen en op de kade staan kraampjes. Wij lopen eerst naar de vismijn voor een visje en grote garnalen.
Aan boord aan de witte wijn met toebehoren, dan aan de arbeid. De route naar Ramsgate wordt uitgewerkt, en de vertrektijd richting de Orwell wordt bekeken. Het valt even stil: 0500 u. 
Een voortreffelijk vismaal, met gepofte aardappel, uit de oven komt van onze Hilde.
Om 2100 zijn de waypoints bepaald en het weer voor morgen bekeken.
Vrouwenpraat gaat over tafel. En daar verklap ik inhoudelijk niets van...Geen opmerkingen:

Een reactie posten