maandag 30 juni 2014

GuernseyDe etappe van Cherbourg naar St. Peter Port op Guernsey is een hoogtepunt in de Channel Adventure Cruise. Niet alleen omdat we op eigen kiel de Kanaaleilanden bereiken, maar ook omdat we daarvoor de Alderney Race moeten trotseren.
Met een voorspelling van oost 4-5 bft, afnemend variabel 1-3 moet het goed te doen zijn. Ik leg de nadruk nogmaals op het zeevast zetten van alle spullen aan boord want in de Race kan het met rustig weer ook al flink te keer gaan. En omdat we 1 dag voor springtij zitten zal dat ook best gebeuren, we hebben namelijk 5-6 knopen stroom mee.

Stroom mee in de Alderney Race, > 14 knopen!

Op het hele traject komen we veel visboeitjes tegen. Voorzichtig zijn want je ziet ze soms nauwelijks omdat ze door de harde stroming onder water worden getrokken. Met 16 deelnemende schepen is de kans dat iemand er 1 " mee pakt" best aanwezig. En dat gebeurt ook. Bij een deelnemer wordt een boeitje achter het schip meegetrokken.
We gaan met ons begeleidingsschip de Karibu in de buurt van het " getroffen" schip varen om eventueel te slepen. Gelukkig is het niet nodig. De lijn lijkt niet in de schroef maar in het roer of een stabilizer te zitten. Ik adviseer om stil te gaan liggen en vanaf het zwemplatform de lijn met boeitje zo kort mogelijk bij het achterschip los te snijden. Met een beetje mazzel zakt de fuik dan naar beneden en ben je er van af.
Het lijkt te lukken, we hoeven niet slepen maar blijven voor de zekerheid toch in de buurt.
Wel pech voor de visser die straks z'n fuik kwijt is. 
De aanloop naar St. Peter Port is fantastisch. De zon schijnt op de hoge kust en het karakteristieke kerktorentje met z'n 4 spitsen.
In de haven gekomen kunnen de schepen tot 14 meter in de Victoria Marina liggen. De rest ligt aan de "Swan Pontoons" in The Pool. Vroeger moest je dan je bijbootje gebruiken om naar de wal te komen maar sinds kort hebben ze een "Walk ashore facillity". Best knap als je bedenkt dat hier regelmatig een getijverschil van 10 meter voor komt.
Leuk voor Scrabble: "Walkashoreswanpontoon"

Alle bemanningen zijn uitgelaten door het feit dat ze op eigen kiel hier naar toe zijn gevaren. Ik ben trots op het feit een paar lang gekoesterde dromen te hebben vervuld. 
We proosten met z'n allen op OceanPeople. Yvonne, je zit wel in Herkingen op kantoor maar  die 👍👍 zijn ook voor jou hoor!
Er volgen drie fantastische dagen op Guernsey.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten