woensdag 26 juli 2017

Nordic Round Vaardag 1-3: de start



Mooie luchten, die bloemkolen en champignons. Spierwit tegen blauwe lucht. Over het uitgestrekte Wad. Mooi, maar duidt natuurlijk op buiige activiteit.

Het is, naast onze 18 schepen vanuit Harlingen, druk op t Wad. In de kuip zitten 4 schippers, PYJS, die zich met koers, zeilstand, catering en de rest bemoeien.

Bij Vlieland hebben we ons zeilpak aan en worden nat. Jules en ik vermaken ons prima.  
Helaas moet Lotaries boven Terschelling melden dat de motor toch weer afslaat bij lager toerental. Niet functionerende hogedrukbrandstofinspuitpomp (ultiem Scrabble woord). Ze gaan koers verleggen naar Lauwersoog om daar morgen reparatie te laten uitvoeren.  
De wind wordt minder; koers nu ruime wind ipv aan de wind. Jules zet samen met Paul de spiboom. Opgroeiende kinderen aan boord is erg handig :). Vooral als hij daarna ook nog boterhammen met gebakken eieren gaat produceren. 

Rustige nacht motoren vanaf elf uur. Het voordeel van een groot windmolenpark op zee is dat er weer 4G was. De telefoons beginnen te leven en ik haal een gribfile binnen met WeatherTrack op de iPad.  Onder een mooie sterrenhemel loop ik de gribfile tig keer door, de verschillende routes doorrekenend. Niet alleen voor onze eigen positie en track, ook voor de andere 17.
Maandag wordt lang motoren, in de avond komt die noordenwind toch echt; met om 2-5 uur s nachts de piek NO16-18 knopen. Precies de rhumbline naar Thyboron. Wij zouden dan toch echt nog midden op zee zitten. Wordt laveren tegen schijnbaar 6 bft in. Optie eerst naar de kust en dan een betere uitgangspositie noordwaarts is aantrekkelijker. Dat betekent eerst motorend NO ipv NNO. Dat voelt soms als mijlenverslindend op voorhand, maar betaalt zich terug bij minder slagen maken op oorspronkelijke pad. Mijn wacht van middernacht tot 0300 vliegt voorbij zo rekenend. 

We motoren maandag motoren tot 1500 ("tussen 1400 en 1600 gaat wind naar noord") daarna zeilen en al snel 2 reven erin.
Er komt een bui over om 1800- zonder neerslag maar wel 22-24 kn ware wind. Evt optie esbjerg aanlopen. We halen bij land een nieuwe grib binnen --gunstiger - vannacht tussen 2 en 5 wel meer (NO) wind maar niet meer dan 17 kn.

We varen net in schemer binnen langs het Horns Rev. Veel vissersboten hier.
En dan begint de nacht laverend tegen de  N-wind. Korte golven, af en toe een flinke kuil. Dat maakt t slapen binnen moeilijker; alhoewel, Jules is diep onder zeil. Sivy houdt Paul en mij af en toe gezelschap in de nachtwachten. Nu geen horizon van rode knipperende lichten van de windmolenparken; 1 enkel boorplatform. Het is een erg donkere nacht, met bewolkte hemel. 
Blue Moon en Pau Hana lopen middernacht al aan in Thyboron. Meer dieselpower in de strijd gegooid. De Dvalinn neemt de lijntjes aan en het eerste biertje op de grote middensteger wordt genuttigd. Dvalinn heeft Denemarken als thuishaven, en heeft de eerste dagen via Limfjord hierheen gevaren.
Al laverend en laverend en laverend komen we dinsdag om 18.00 de haven binnen. 333 mijl op de teller erbij.
S avonds steigerborrel. Vannacht zal Gypsea nog aanlopen en morgen de Tranquillizer vanuit Esbjerg, onze enige motorboot in de vloot. Ze weten het: "sleepboot" is haar nevenfunctie. Maar we hopen er geen gebruik van te maken. "Alles wel aan boord."

Thyboron heeft afgelopen jaren een geweldige boost gekregen. In de winkelstraat is een International Foodmarket, met geweldige kramen. The Dutch Bakery heeft ook nog frikandelbroodjes liggen. Toch maar gekocht voor Jules en Sivy voor de lange tocht naar Noorwegen morgen. Daarna duurt t echt 3,5 week voor deze weer gekocht kunnen worden bij Connie van de Dagwinkel Herkingen.

De eerste OceanPeople Run zit er ook weer op, mooi op en langs het strand van Thyboron. 

Een geweldige zomerse dag; niet te warm; fijn 20 graden Celsius, blauwe lucht her en der een wolkje, licht briesje. Top!
De vloot met de rode Nordic Round-vlaggen wekt nieuwsgierigheid op. Veel Deense toeristen langs en uitkijkend vanaf het volle terras van de Fiskehallen.
Vanavond vroeg naar bed, morgen om 4.30 weg; helaas met regen in de voorspelling... extra genieten nu !!
De kinderen hebben elkaar gevonden en een avondje pokeren, dag strand en 2e ronde pokeren zijn de revu gepasseerd. Een boot zal komende tijd per toerbeurt worden geconfisceerd. 
En het Italiaans ijs (met Deense melk?) hier op de haven is geweldig!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten