zaterdag 10 augustus 2013

Rooksmaak

Vrijdag 26 juli, Port Ellen

Mist omhelst ons.
We kunnen ook aan het ponton terecht en landen op tijd voor onze whisky-excursie. Met z’n allen wandelen we de 5 kilometer naar de destilleerderij van Lagavulin, 1 van de 8 op dit eiland. Twee aan twee lopen we, kletsend, langs de rand van de plattelandsweg.








We krijgen een rondleiding en een proeverij van 2 whisky’s: 1 Single Malt van 10 jaar oud, en 1 double matured van 12 jaar oud, zelfs één uit een bijzonder jaar waar nog maar een paar flessen van op voorraad zijn (hier en dus op de hele wereld). De laatstgenoemde is zachter.

Tijdens de rondleiding mag niet gefotografeerd worden. We proeven het basisingrediënt, Barley (gerst), gerookt met turf, wat een geweldige rooksmaak in de mond achter laat.
De typische geur van alcohol bij de ui-vormige ketels doet me denken aan de vroegere Wennekersfabriek in centrum van Roosendaal, vlakbij m’n oma. Dat beeld was lang niet bij me opgekomen. Sivy is vandaag spontaan 9 jaar i.p.v. 8 (de leeftijdsgrens voor de rondleiding) en doorloopt het fabrieksproces aan de hand van de Nederlandse reisgids, te leen van de Kendix. Ik vertaal tussendoor het verhaal van de mevrouw van d destilleerderij, al heb ik af en toe wel moeite met het Schots. Natuurlijk nemen we een flesje mee naar huis, plus authentiek zakflesje.

De mist is ondertussen weg, en we hebben een heerlijke wandeling terug met zicht op een zonovergoten baai. 

Vanavond staat er nog een uitje op het programma. In het dorpshuis wordt een familie-avond met Schotse dans en muziek gehouden, vergezeld door “tea and creams”. Het klinkt misschien wat suffig, maar het blijkt hartstikke leuk te zijn. Locale zangers, dansers, violisten en doedelzakspeelsters tonen, zonder schroom, hun talenten, van jong en oud. Wij laten ons meevoeren in deze Schotse sferen en Sivy en ik wagen ons op de dansvloer. En wij zijn niet de enigen van de groep Nederlanders die lachend achter de tafels zitten. Aan het eind van de avond zwier ik in de armen van de actieve Schotse dame op leeftijd, naast me, mee in de laatste volksdans. Tranquillizer wint de hoofdprijs van de avond bij de loterij en we verlaten de feestzaal met rode konen van de warmte van de zomeravond.
Deze vorm van amusement zijn we in Nederland verloren.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten